Leírás és Paraméterek
Termékleírás:
Használata:
A Magyar Gyógyszerkönyv VII. (Ph. Hg. VII.) könyv szerinti farmakológiai hatása: vizelethajtó, enyhe görcsoldó, a kórokozó baktériumok fejlődését gátló. Serkenti az emésztőnedvek elválasztását.
Más források is megemlítik, hogy összetevőinek antibiotikus (természetes antibiotikum) és antivirális (vírus ellenes) hatása van.
Illóolaj: – eredendően a borovicskapálinka készítésénél melléktermékként jelentkezett (desztillálás), az úszó olajat a pálinka tetejéről gyűjtötték össze.
Egy-két cseppjét mézzel bevéve ugyanolyan hatást fejt ki, mint teája. – a borókafa illóolajat általában egy másik borókafaj, a Juniperus virginiana fás részeinek vízgőz-desztillációjával nyerik.
Hatásai: összehúzó, antiszeptikus, nyálkaoldó, rovarűző, hajerősítő. Illatosító lámpában párologtatva: közérzetjavító, légzéskönnyítő, levegőtisztító.
Belsőleg használni tilos! Epilepsziás betegeknél, várandósság esetén még külsőleg sem alkalmazható!!!
Bogyó: meghűléses megbetegedéseknél, tavaszi méregtelenítésnél alkalomszerűen a bogyók rágása ajánlatos.
Tea: forrázzunk le 2 dl vízzel 3-4 apróra összetört bogyót. Csak 4-5 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le. Naponta 1-3 csészényi tea fogyasztása ajánlott.
Négy hétnél tovább tartó használata orvosi felügyelet nélkül nem javasolt.
Tinktúra: 20 darab szárított borókabogyót összetörünk, és ráöntünk 125 ml tiszta szeszt, majd egy hétig érleljük. Ezt követően leszűrjük, és sötét üvegben tároljuk. Ízületi és reumás fájdalmak esetén ezzel a kivonattal borogassuk a fájdalmas testrészt.
Masszázsolaj házilag készítve: 20 gramm szárított borókabogyót összetörünk, és ráöntünk 125 ml olívaolajat, majd két hétig érleljük. Ezt követően leszűrjük, és tiszta üvegben tároljuk. Reumás ás ízületi fájdalmak csillapítására alkalmazható.
Ülőfürdő: meleg fürdővizünkhöz adjunk negyed liter borókaolajat.
Lekvár: naponta 1-2 teáskanállal fogyasztva vizelethajtásra, epeserkentésre alkalmas.
Fűszer: általában vadhúsok, sonka, pácok, mártások, savanyúságok ízesítésére használják.
Kiszerelés | 50 gr. |